Sterkt brev og fine bilder fra Agape mars 2019


«AGAPE»

Barnesanatoriet “Sosnovy Mys”, i Lebedevka, har allerede vært i drift i mange, mange år nå. Men det er stor tvil om hvordan sanatoriets fremtid og barnas skjebne hadde vært hvis det i begynnelsen av 2000-årene ikke hadde kommet hjelp fra den norske veldedige Stiftelsen som er ledet av Steinar Harila. Sanatoriets bygninger krevde total renovering; det var så kaldt inne om vinteren at personalet og barna gikk i varme støvler og varme gensere. Kjøkkenutstyr og vaskeri var veldig slitt. Myndighetene ventet nok at sanatoriet snart skulle bli stengt så de selv kunne bruke det fantastiske sanatoriets område som ligger nær en kjempevakker innsjø som heter «Svanens innsjø».

Men da skjedde et mirakel! Ved hjelp fra Steinar i 2001 ble det i den gamle bygningen på sanatoriet gjennomført en total renovering! Barna kom tilbake til de lyse, varme, rene rom! Men da kom en utfordring til. Det var ikke nok plass i den renoverte bygning til alle de 100 barna.

Byggingen av en ny, to-etasjers Agape-bygning for eldre barn er en av de fantastiske gjerninger som ble gjort av Steinar og hans gruppe. I motsetning til alle byråkratiske, administrative og andre problemer som landet hadde på den tiden, ble byggetillatelse oppnådd og bygningen ble bygget på kort tid (2004-2005). Den vakre, komfortable, funksjonelle bygningen er nå plassert i det omkringliggende naturlandskapet. I bygningens 2. etasje er det rom for 2-3 barn med dusj og toalett, i 1. etasje og nede i kjelleren ligger spisestue, vaskerom, rom for medisinske prosedyrer, et romslig møterom og viktigst av alt er det klasserom hvor barn studerer i henhold til alminnelig utdanningsprogram.

Norske gjester kommer til oss regelmessig – 2 ganger i året. De norske gruppene besøker alltid barna våre med vennlige smil og åpne hjerter. De besøker alle barna fra 3 til 15 år, kommuniser med de, gir gaver, sier gode ord, synger sanger, deler sine smil og klemmer. De fleste barna våre er på langsiktig rehabilitering på sanatoriet vårt og har ikke sett slektninger på lang tid, noen barn er foreldreløse og bor vanligvis her i årevis. Det er utrolig for barna å se og føle varme, respekt og kjærlighet fra folk fra et annet land.

Barn fra sosialt ugunstige familier og familier hvor foreldre drikker mye, hvor det er uenighet, fattigdom, ydmykelse, reagerer spesielt på Steinar og de norske gjestene, når de kommer og klemmer, og ser etter dem og vil møte dem ansikt til ansikt. Barna gleder seg over møtene! Norske venner opplever barna som sine slektninger og dette er gjensidig. Barna venter på de med stor glede, forbereder sine små gaver som de lager selv og de forbereder og viser også sine små forestillinger.

Tusenvis av nordmenn deltar i veldedighets prosjekter, hundrevis kommer til Russland for å bli personlig kjent med de som de hjelper. De ser barnas åpne og glade ansikter, ser de som HTR hjelper i virkeligheten. Disse barna er vår fremtid som trenger vår hjelp til å vokse opp for å være verdifulle mennesker.