Situasjonen for gamle mennesker i Russland. 21.04.16


Beskrivelse av situasjonen for gamle mennesker i Russland nå.

Skrevet av Svetlana Andrianova                                                                 

Vil dere være med å støtte vårt arbeid? Klikk HER

 

Situasjonen for gamle folk i Russland har aldri vært lett, men etter den siste økonomiske krisen som startet for to år siden har situasjonen blitt helt grusom. Den vanlige gjennomsnitt størrelse av pensjonen, for eksempel i Sankt-Petersburg, er i dag 9000 rubler. Dette er ca 1000 NOK, og den laveste pensjonen er på 6621 rubler som er ca 820 NOK slik kursen er i dag. En slik størrelse på pensjon gir ikke mulighet til å overleve. Ofte må man betale enda mer bare for husleie og kommunale utgifter. Hele landet er rammet av den økonomiske situasjonen og sanksjonene fra vesten. Fattigdommen i Russland øker stadig den siste tiden, og mest utsatt er de som ikke klarer å beskytte seg selv og må leve av det de får fra staten. De fleste pensjonister i landet overlever av kjøkkenhagen sin, som de driver på sommeren, lagrer grønnsakene til vinteren og sylter bær, kål, tomater og agurk. Men dette gjør de som har kjøkkenhage og har helse til å drive den. De som har dårlig helse har ikke mulighet til dette heller. Da må de bare håpe at den unge generasjonen vil hjelpe dem og støtte dem økonomisk. Slik bor mange, men etter den siste økonomiske krise fikk de fleste i landet problemer med finansieringen. Arbeidsledigheten øker stadig. Mange har mistet jobben i de siste årene og vanlige folk har problemer å overleve selv. Da kan de ikke hjelpe sine gamle heller. Mange bor sammen, flere generasjoner i en liten leilighet for å klare seg. Det er vanlig at i en leilighet på 45 – 55 m2 bor 7-9 mennesker.

Gamle i Russland tenker ikke på hva de skal kjøpe av klær eller husholdningsartikler, eller hvordan de skal bruke sin fritid og hvor de kan reise. De tenker på hvordan få mest mulig ut av  pensjonen sin i løpet av en hel måned, slik at de ikke dør av sult. I butikkene kan man ofte se et slikt bilde: En gammel mann eller kvinne går rundt og rundt mellom hyllene og tar noe i kurven et produkt…..står litt en stund…. og legger varen tilbake igjen i hylla……tar en til….står….og legger den også tilbake igjen. En pensjonist står foran disken og velger mellom melk og kefir fordi de ikke har råd til å kjøpe begge. Noen selger ting fra gamle dager på gata, noen selger det de har til overs fra kjøkkenhagen sin, noen er nødt til å tigge. Heldigvis har ikke alle det så vanvittig vanskelig. Den unge generasjonen prøver allikevel å hjelpe sine, men situasjonen for de gamle har blitt umenneskelig den siste tiden.

Den verste situasjonen er for de ensomme gamle, de har nesten ikke noen sjanse til å overleve. Etter betaling av kommunale utgifter har de nesten ikke noe igjen. Medisinen er veldig dyr, de fleste gamle i Russland har forskjellige problemer med helse og ofte klarer de ikke å kjøpe den nødvendige medisinen. Da går de og prøver å få hjelp på sosialkontor, ber om å få en plass på et offentlig gamlehjem, selv om ingen har lyst til å flytte dit. På de offentlige gamlehjemmene er det ikke noe greit å bo. Statistikken i landet viser at det er for lite plasser og at det stadig er lange køer for å komme inn. I media hører vi ofte om grusomme ting som gjøres på gamlehjem, og det blir en stor skandale i pressa. Og ofte, etter en kort periode blir dette glemt. Rutiner i systemet virker igjen og det kommer nesten aldri noen forandringer.

 

Her er noen få, konkrete eksempler som beskriver situasjoner på slike statlige gamlehjem som er mye bedre enn mange ord:

 

  • En offentlig avis som heter ”Komsomolskaja pravda” skriver om et gamlehjem i landsbyen Ostrovischi i Petushinskyi distrikt: I løpet av 2015 dør der 7 gamle mennesker uten noen medisinsk grunn. Gamlehjemmet var grunnlagt av noen private personer. De tok alle pensjons-midlene fra de gamle, og krevde fra slektninger mellom 10 000 til 30 000 rubler hver måned i tillegg. Familiene stolte på at dette var et bra gamlehjem og at de gamle fikk et godt liv der. Gamlehjemmet så ut som et lite hus på to etasjer hvor det bodde 18 gamle under vanvittig dårlige forhold, trangt, kaldt, og uten vaskemuligheter. Politiet fant ut at personalet hadde nesten ikke matet de gamle og hadde ikke behandlet dem med medisiner i det hele tatt. På et av rommene fant politiet kroppen av en gammel kvinne som hadde vært dø i lengre tid. De som var i live, ble kjørt med en gang til sykehus. I media kalte de dette gamlehjemmet ”horror hus”. Politiet fant ut at de private eierne av ”horror huset” tjente i løpet av et halvt år 2 100 000 rubler gjennom pensjonene og støtten fra familiene. Det ble rettssak mot eierne, men nesten ingen fikk alvorlig tiltale, bare to av personalet ble straffet på grunn av 7 menneskers død. Straffen var 125 000 rubler på hver (15 625 NOK), og dette var straffen for 7 liv! De gamle fikk ingen kompensasjon for de prøvelsene de hadde gjennomgått der.

 

  • I forhold til offentlig statistikk tar 10% av gamle selvmord på gamlehjem i Russland.
  • Sist vinter fikk flere borgere i Vyborg regninger for oppvarming som er det dobbelte av deres pensjon. I løpet av vinteren ble 50 heiser i boligblokker koblet ut, og de gamle som bor i de øverste etasjene ble ”avskåret fra livet”, De mistet muligheten til å gå ut å kjøpe mat fordi de ikke klarte å gå ned og opp alle trappene. Mange har skrevet til politiet om dette. I byen ble det holdt en protestmarsj, men fortsatt ingen resultat.

 

  • Et eksempel til fra Ekaterinburg: Slik skriver en lokal avis om en ortodoks prest (Aleksei Novosjilov) som har åpnet et privat gamlehjem. Han kalte inn gamle med fortellinger om et fantastisk liv de skulle få. Tok fra dem passene, pensjonsmidlene og bankkortene, og stengte dem inne i et hus. De fikk nesten ikke mat og ingen medisiner. Boligforholdene var veldig trangt og dårlig. De gamle hadde ikke noen mulighet til ”å kontakte omverden” eller sine slektninger. I huset fant politiet 48 gamle mennesker i en veldig dårlig helse-situasjon. Senere fant politiet ut at denne mannen hadde åpnet slike gamlehjem flere steder. Presten har forsvunnet med alle pengene han har tjent gjennom denne tragedien. Politiet leter fortsatt etter han.

  •           image003
  • Vil dere være med å støtte vårt arbeid: Klikk HER