Rune Nilsen


 

Om dette forklarer den største uavhengige russiske avisen “Novaja Gazeta» med henvisning til nyhetsbyrået Interfax og Bloomberg (http://www.novayagazeta.ru/news/1707472.html) 29.09.2016.

eldre1

Russland står på den siste plassen i internasjonal helse rangering blant land med befolkning over fem millioner mennesker.

Rangeringens eksperter tok hensyn til den gjennomsnittlige levealder, andel av BNP (BruttoNasjonalProdukt) per innbygger som brukes på helsetjenester og det er det samme i absolutte termer.

Russland fikk den 55te plassen på listen og helseområde i sitt nivå er dårligere enn helsen i Brasil, Aserbajdsjan, Colombia, Jordan og USA, som står på 54 til 50 plassen henholdsvis. Ifølge rangering er gjennomsnittlig levealder i Russland 70,37 år. For medisin brukes 7,07% av BNP eller 893 dollar. Lederer i rangeringer blir Hong Kong, Singapore, Spania, Sør-Korea og Japan.

 

Eksperter har registrert økning i dødelighet på sykehus på grunn av reduksjon i sengeplasser.

Karelia registrert blant regionene med størst økning i dødeligheten.

 

Denne informasjonen sendes 28.10.2016 på radio «Sortavala FM» (http://sortavalafm.ru/eksperty-zafiksirovali-rost-smertnosti-v-bolnitsah-iz-za-sokrashheniya-koek/)

 

På de Russiske sykehus, i 2015, døde mer enn 24 tusen mennesker enn ett år tidligere. Dødeligheten er økt på grunn av reduksjon av sykehussengeplasser forklarer RBC med hensyn til rapporten fra Fond “Health”.

Økt  dødelighet.

Antall innlagte pasienter i Russland har gått ned med 817 000 i 2015 og antall dødsfall på sykehus økte med 24 000 forklarer eksperter av det uavhengige Fondet “Helse”.

Ifølge direktør av Fondet “Helse” Eduard Gavrilov, at redusering på sykehusinnleggelser går i forbindelse med reduksjon i tilgjengeligheten av medisinsk behandling på sykehus. Årsaken til økt dødelighet er redusering av senger på sykehus, sier Gavrilov. Bare i 2015 var det likvidert 41 tusen senger, og fra 2013 – mer enn 100 000 senger forklarer eksperter.  På grunn av dette stort antall, kommer pasientene til sykehuset for sent.

Det mest alvorlige problemet med mangel på senger er på landsbygda, sier ekspertene. På landsbygda ble det først redusering på de spesialiserte medisinske steder: hjerte, nevrologiske og pulmonology. Som resultat – pasienter med hjerteinfarkt og slag innlegges på den generelle terapeutiske sengen hvor er det umulig å gi dem spesialisert hjelp, sier Gavrilov.

Rapporten sier at den største økningen i dødelighet finnes i 10 regioner: Murmansk-regionen (+0,28), Kursk-regionen (+0,26), Penza-regionen (+0,24), Karelen (+0,22), Perm (+0,22), Volgograd-regionen (+0,21), Mari El (+0,21), Nizjnij Novgorod-regionen (+0,20), Tyumen regionen (+0,19) og Krasnodar-regionen (+0,19).

 

Lovforslaget på budsjettet i fra Finansdepartementet foreslår en kraftig reduksjon i helsekostnader i 2017

Forteller radiostasjonen “Echo of Moscow» (http://echo.msk.ru/news/1855258-echo.html) med henvisning til utgave finanz.ru som analysere dokumentet.

eldre2

For dette formålet brukes 544 milliarder rubler i dag. Det neste året vil det bli tildelt kun 362 milliard. Spesielt skal det reduseres i statlige utgifter til poliklinisk og sykehusets hjelp. Dessuten vil staten bruke mindre penger til sanitære og epidemiologiske velferd av russerne. Forsvarsutgifter i budsjettet er flere ganger høyere enn utgiftene til helsetjenester. I det neste året foreslår Finansdepartementet  å redusere dem med kun 6%.

Slik betydelig reduksjon i utgiftene til helsevesenet vil føre til en alvorlig forverring i medisin. Dette er forklart til “Echo Moskvy” den første nestleder i Dumaen komité for helse Fedot Tumusov. Han understreker at helse er ikke et område hvor man kan spare.

 

 Innbyggerne i yakutsk gamlehjem som sulter og dør av kulde, har henvendt seg til statsoverhodet.

Denne rapporten TVkanal «Sargrad» (http://tsargrad.tv/article/2016/11/03/golodajushhie-iz-doma-prestarelyh-obrashhajutsja-k-prezidentu-putinu) kom ikke som en sensasjon. Denne situasjonen kan observeres i mange gamlehjem og internater. De gamle som klaget til presidenten, har skjult sine navn på grunn av frykt for å bli kastet ut selv fra et slikt sykehjem og kommer da til å bo på gata.

eldre3

Redaksjon av program “Sanntid” ble klar over hjerteskjærende brev fra gamle i fra yakutsk gamlehjem som de sendte til lederen for den russiske staten, Vladimir Putin. Eldre mennesker i Yakutsk sulter og fryser i bokstavelig forstand.

Tynn grøt, suppe uten kjøtt og to skiver brød om dagen. Dette er ikke minnene fra sulten etter krigens tid. Dette er i dag. I et gamlehjem i Yakutsk gamle ensomme mennesker sulter.

Innbyggerne i denne «nåtids konsentrasjonsleiren»  tok sin skjebne først. De spøkte: “Hvis bare var det ikke var krig.” Men hver dag blir matporsjonene i spisestuen mindre. Gamle mennesker har våget å skrive et brev til presidenten. Hvem andre kan hjelpe?

«Med en gang etter frokosten, begynner vi å vente smertelig på den såkalte middagen. Klokken 13.00, så snart klokken ringer, vi troppet opp alle, som en saueflokk, snubler og presser, springer inn i spisestuen. Mange av oss har ikke tålmodighet til å spise suppe med en skje – de sugger direkte fra tallerken gjennom kanten og det som gjenstår på bunnen – et stykke potet eller noen nudler svelges med en slag skje. Totalt tar ikke middagen vår mer enn fem minutter. Det er et skam så sjelden at vi ligner på dyr i dette forholdet. I disse minuttene er det uutholdelig å se inn i øyne på hverandre» – står det i brevet til presidenten.

Menyen for dagen er ikke lagt ut i spisesalen. Det er ingen som tar en prøve av maten. De gamle vet ikke dagsbehovet av produkter for et menneske. Frukt og grønnsaker har de ikke sett på lenge. For en lykke – pasta med kjøttboller. Pasienter skriver at fra en kokk får de mat med to-tre biter, mens fra en annen – enda mindre.

“Det skjer slik at nesten hver dag forlater vi matsalen sultne. Når vi går forbi en beholder med brød tar vi et par stykker brød på lur og putter inn i lomma – slik lagrer vi noe til de endeløse kjedelige kvelder … På kvelder ønskes det spesielt å spise. De menn som har vært i fengsel sier de fikk bedre mat i fengselet,”- skriver de.

eldre4

Frykten for å komme på gaten, tvang innbyggere på gamlehjemet til å endre sine navn. Gamle har ingen steder å gå. Noen har slektninger nektet å ta vare på, andre har mistet alle i familien. De sultne kveldene kan redde en buffé. Men de fleste gamle har ikke penger til overs. 75% av pensjonen, holde til mat og klær. Men varme klær har de ikke nok til alle. Gamle venter med frykt på vinteren.

eldre5

“Vinteren i Yakutia er hard og lover å være veldig kald. Vinden trenger seg inn på rommene. Ikke alle har varme dyner, noen madrasser er så tynne at på morgenen kan det sees trykk merker av jernsengen på kroppen. Pelsstøvler og filtstøvler er også et stort underskudd, vi må stadig ta på oss noen brukt klær.”- står det i brevet.

Innbyggerne på gamlehjem har allerede bedt om hjelp. De skrev flere brev til aktor og sosialtjenesten. Fikk ikke noe svar. Deres siste håpet er presidenten.

“Mr. Putin, vi personlig inviterer deg til å smake på maten vår. Vær så snill, kom og spis sammen med oss! Vi venter sterk. Og så ber vi om en kontroll-sjekk: er det riktig brukt av offentlige midler som sendes til oss. Hvis alle ting på vårt internat er utført på riktig måte, kan vi bare akseptere dette og fortsette det tunge livet med stille gråt i en pute om nettene”- står det sist i brevet.

 

Link til en video på TVkanal “Sargrad” – «Forlatte gamle i Russland [Hart om det viktige]»: https://www.youtube.com/watch?v=VsoKvll0I4k


 

Kjære Steinar, god dag!
Hei alle norske venner!

Takk for brevet, som vi fikk i dag, og for at du sendte oss penger til “Adopsjon”. Vi er veldig takknemlige for det, folk venter. Vi begynner å dele ut penger når de er på konto.

Folket i regionen sliter med stor engstelse i sitt hjerte og venter at “Hjelp til Russland” skal kommer med sin gruppe til oss her i Russland.
På dette stadiet, er landet i stor økonomiske krise, mennesker – familier med barn og eldre, er i en svært vanskelig situasjon – det er ingen jobb, prisene for å betale for verktøy, strøm og vann stiger. Prisene dobles opp på produkter – fattige mennesker har det vondt nå. Steinar, folk ber deg om å komme til oss med din norske gruppe av mennesker som bygger fred og takknemlighet. De takker også det norske folk som gjennom 15 år, med det faktum at vi har blitt hjulpet i denne forbindelse, slik at vi kan overleve i disse vanskelige økonomiske år. Og nå ber vi deg om ikke å forlate oss i denne vanskelige tiden. Nå har vi det enda vanskeligere med å overleve.  Sanksjonene har komplisert situasjonen i Russland, og vanlige mennesker lider på grunn av den internasjonale situasjonen. Vi ber, ikke glem våre fattige i den vanskelige tiden vi nå lever i. I over 15 år har hjelpen fra det norske folk gitt oss glimt av lys og håp. Det er vi umåtelig takknemlige for, til deg. Vi håper vi kan forbli venner for alltid.

Med respekt og kjærlighet, venner fra landsbyen Sovietsky,
Galina, “Lada” og ansatte.
Hilsen fra ordfører Andrey, han venter på deg også, ønsker å se og snakke med deg.

Bibelen, Matteus 20.

Økonomisk støtte kan gies ved å klikke HER


 

Kjære Steinar, kjære brødre og søstre!

 

De første kalde dagene er kommet og vi gleder oss med varmen inne. Deres hjelp kom akkurat på den rette tiden slik at vi kunne forsette å hjelpe de mennesker som er påvirket av rus og kunne dø uten hjelp.

Deres hjelp, vennskap og bistand er livsviktig for både arbeidere og rehabilitanter! På grunn av hjelp fra dere kunne vi kjøpe kull til å varme alle lokalene (hus, bygninger, verksteder, garasje, grønnsakslagerer osv) i begge våre to senter: Kotly og Preobrasjenka

.1 2

3 4

Det er vanskelig å finne rette ord til å vise frem vår takknemlighet og det er ikke lett å skrive på papir alle takkeord og gode tanker som vi vil sende til dere! Alle vi: arbeidere, rehabilitanter, foreldre og barn takker dere hjertelig og ønsker dere bare alt godt og Guds velsignelse!

Deres hjelp er et bevis av Guds ære og herlighet for oss alle!!!

 

Må Herren velsigne dere alle!

 

Med ære og vennlig hilsen,

direktør av Nytt Liv senteret

Sergei Matevosjan og alle beboere på Kotly og Preobrasjenka

Økonomisk støtte kan gies ved å klikke HER


Kjære Steinar og Alfhild!

 

Jeg vil at dere skal vite at vi på Neve Michael fortsetter å sette enormt stor pris på alt det dere gjør for barna her. Så jeg tenkte jeg ville fortelle dere litt om noen helt spesielle begivenheter som finner sted på Neve Michael. Dere vil forstå enda bedre hvorfor arbeidet mitt her gjør dagen min meningsfull. Det er en gave fra Gud.

Nylig var vi verter for 70 barn fra en veldedig organisasjon som organiserer weekender for meget syke barn nå og da for å gi familiene deres en pause og litt pusterom. Vi gjorde dette som vår gave til disse guttene og jentene, og det var veldig viktig for våre barn på Neve Michael å ta del i dette prosjektet.

For noen uker siden opptro barna som deltar i Sulamot Philharmonic musikkprogram i Tel Aviv. (Dette er et spesielt prosjekt med Israel Philharmonic for vanskeligstilte barn.) Jeg fikk etterpå vite at det hadde vært veldig flott. Husk, vi har barn som til og med har spilt solo med Zubin Mehta, den berømte, internasjonalt berømte dirigenten. Det er som et mirakel når man tenker på årsakene til at barna våre har kommet til NM. Jeg er så stolt av dem.

 

Vår bar- og bat mitzvah gruppe fortsetter å hjelpe overlevende etter Holocaust som bor i området hver uke… kjøpe mat, rengjøring av hjemmene, de går turer med dem, blir med til legen, eller bare sitter og snakker med dem. Barna våre er blitt knyttet til disse Holocaust-overlevende, og Holocaustdagen har fått en helt annen betydning for dem. Noen deltok til og med i det store bar- og bat mitzvah arrangementet i slutten av juni, som våre æresgjester.

 

For noen uker siden hadde jeg en flott gruppe med unge, utenlandske jenter i alderen 18 år og oppover med svært spesielle behov på besøk. De deltar i et undervisningsprogram i Jerusalem. Det var så rørende og meningsfylt, særlig å se hvordan barna våre og de ansatte tok imot dem. De ville nesten ikke dra tilbake etterpå.

 

Og …. neste uke reiser en gruppe barn fra Neve Mikael til Euro Disney på et spesielt oppdrag. «Make a Wish – Israel» reiser til Paris med 50 alvorlig syke barn, hvert av barna har med en personlig medhjelper pluss medisinsk personell. Vi fikk forespørsel om en gruppe vanskeligstilte barn kunne bli med for å hjelpe de syke barna og være kameratene deres på denne turen. Vår egen psykolog deltar også. Jeg er henrykt over at «Make a Wish» valgte barna på Neve Michael til å hjelpe dem med dette hjertevarme prosjektet.

 

Nå forstår dere hvorfor arbeidet mitt gjør dagen min meningsfull.

 

I slutten av august tar vi imot ytterligere 35 gutter og jenter som ikke kan bo hjemme. I tillegg har alle disse barna spesielle lærevansker, samt følelsesmessige problemer. Dette blir en stor utfordring, men jeg vet at vi vil gjøre det beste vi kan for disse barna. Vi kommer til å trenge mye hjelp for å lykkes.

 

Jeg er heldig… fordi jeg jobber på et sted der det alltid finnes kjærlighet og omsorg. Noen dager får jeg knusende klemmer… Og jeg er takknemlig for at jeg får gjøre noe som er så meningsfullt.. Og barna våre er heldige som har så fantastiske mennesker som dere som gjør det mulig til å hjelpe dem!!! Vi takker Gud for at dere er med oss !!

Kjærlige hilsener og velsignelser,

Hava og barna

 

Noen bilder fra Neve Mikael der det forgår ombygningsarbeider

dsc_6445-neve-mikael dsc_6448-neve-mikael

dsc_6450-neve-mikael


Kjære fantastiske Steinar og Alfhild og alle våre trofaste venner!

 

Jeg håper og ber om at alt står bra til med dere, med familien og med hele forsamlingen. Fordi jeg er klar over at dere vet hvor viktig arbeidet vårt her på Neve Michael er, og fordi dere viser så mye kjærlighet og omtanke for barna våre, vil jeg dele denne rørende historien med dere:

 

Da jeg var 12 år gammel spurte jeg moren min om jeg kunne få kjøpe en ny bluse som jeg skulle ha på meg i selskapet til en venninne. Det var harde tider, men jeg fikk noen få dollar. Jeg gikk rundt i mange butikker før jeg så «Blusen» i et hjørne med «ekstra nedsatte varer». Og jeg lærte et nytt ord – UREGELMESSIG.

 

Blusen var nydelig og veldig annerledes. Jeg spurte ekspeditrisen om hva som var galt med den, og hvordan det hadde seg at den var så billig. Ekspeditrisen svarte: – «Ikke spør meg om hva som er galt, spør meg heller om hva som er riktig. Se på de flotte fargene, de fine knappene og fasongen på ermene. Kjøp den». Jeg insisterte, og fortsatte å spørre: «Så hva er galt med den»? Og hun svarte: «Se på ermene, de har ikke samme lengde, knappene står for langt fra hverandre, og det mangler to, fargene har bleknet her og der – men ellers er den perfekt. Se på helheten».

 

Dere aner ikke hvor glad jeg ble i denne UREGELMESSIGE blusen. Jeg brukte den i mange år, og bragte den til og med meg da jeg emigrerte til Israel. Senere forsto jeg hvorfor.

 

Guttene og jentene som kommer til Neve Michael bor her på grunn av de tristeste årsakene man kan tenke seg. Disse barna våre er ikke vanlige barn. Hvordan kan de være det, etter det de har opplevd i livet sitt? Abigail var vitne til at stefaren brutalt drepte moren hennes. Yossi ble omplassert etter at moren hans hadde hoppet eller ble dyttet ut et vindu, Sarit bestemte seg for helt å slutte å snakke etter at hun hadde vært vitne til noe forferdelige, Nathan ble seksuelt misbrukt. Ingen av barna våre kan si at de kommer fra VANLIGE hjem. Men dette er årsaken til at de er så SPESIELLE. De trenger oss mer enn alle andre fordi det er vi som kan gi dem den VANLIGE livet som de fortjener å leve.

 

Derfor vil vi takke dere, Steinar og Alfhild og hele forsamlingen. Ikke bare fordi dere elsker landet Israel og våre gutter og jenter på Neve Michael, men også fordi dere har mot til å gjøre noe med det- mot til å bry dere! Hjertene deres leger det vonde!!!! Vi er så heldige og føler oss beæret over å ha dere med oss. Gud har sendt dere til oss, og dere er den beste gaven man kan be om.

 

Kjærlige hilsener fra Neve Michael


Kjære venner til Dikony!

Snart er det slutt på sommeren og vi vil fortelle dere med glede hvordan sommeren vår har vert!

Den mest betydningsfulle aktiviteten var sommerleiren vår, som vi bare kunne fullføre med deres hjelp og støtte.

Det var 60 barn som deltok på leiren i år, og den varte i 21 dager. Alle arbeidere har gjort et fantastisk arbeid i løpet av alle disse dagene. Nesten alle barna har reist fra leiren med tårer i øynene fordi de følte seg som hjemme her, fikk varm kjærlighet og stor omsorg fra oss voksne. Her fikk vi nok engang bekreftelse på at personlig kjærlighet og omsorg til barn kan gjøre mirakler. I år hadde vi flere barn som kom til oss gjennom politiet. Vi fikk opplyst fra politiet at de barna var vanskelige og ulydige tenåringer, men takk og lov, vi fikk ingen problemer med dem.

På grunn av dere har hjulpet oss, kunne vi overraske barna flere ganger. Vi organiserte en fotballturnering sammen med et virkelig fotballag, hadde organisert sports orientering og de fikk bruke virkelig turist utstyr.

Barna på leiren laget en dans og den viser hvor mye de elsker og hvor mye frihet de føler.

Video ligger på Youtube og ved å trykk på linken så finner du den: https://www.youtube.com/watch?v=BFXUO5RWP-M&feature=player_embedded

 

Her er noe bilder fra sommerleiren.

Clipboard01 Dikony sommer

 

Selvfølgelig var ikke dette alt og sommeren er ikke slutt etter denne leiren.

Barn har deltatt i barneleiren som var organisert av Ingrids kirken. Tenåringene var enda mer lykkelig fordi de også kunne delta i en konfirmasjons- og en bibelleir.

Clipboard03 Dikony sommer Clipboard02 Dikony sommer

På slutten invitert vi til et veldig godt og menneskelig prosjekt. Vi hadde en integrerende leir som involverte både friske barn og barn med helseproblemer (invalide, nedsatt funksjonsevne) om å være sammen. Vi tror at dette gav barna en veldig verdifull og minnerikelig livserfaring!

Clipboard04 Dikony sommer

Tusen takk til dere for deres varme hjerter og for deres støtte!

Vi ber dere om å be for arbeid på Dikony og barnas hjerter.

 

Med vennlig hilsen,

Shutova Viktoria – direktør på Dikony